NVAMG

Nederlandse Vereniging van Artsen voor Musculoskeletale Geneeskunde

Opleiding tot MSK-arts

Musculoskeletale Geneeskunde richt zich op de behandeling van klachten van of gerelateerd aan het bewegingsapparaat en wordt ingezet bij verschillende klachten van het bewegingsapparaat, met of zonder duidelijke oorzaak; de meest voorkomende klachten zijn: (lage) rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, schouder- en armklachten.

Arts Musculoskeletale Geneeskunde
Als u kiest voor Musculoskeletale Geneeskunde, werkt u in de zorgketen die patiënten behandelt met klachten van of gerelateerd aan het bewegingsapparaat. U gebruikt hiervoor een combinatie van niet-operatieve behandelmethoden. Meer informatie treft u aan in het beroepsprofiel

Werkzaamheden
Uw voornaamste werkzaamheden zijn:

  • uitvoeren van onderzoek van de wervelkolom, het bekken, en de perifere gewrichten;
  • stellen van reguliere en complementaire (werk)diagnose en opstellen van behandelplan;
  • behandelen door een combinatie van mobilisatie- en manipulatietechnieken;
  • adviseren over hulpmiddelen, oefeningen en paramedische behandeling.

Duur opleiding
De opleiding duurt gemiddeld 2 jaar bij een praktijkopleiding van 2 - 3 dagen per week. De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Musculoskeletale Geneeskunde (NVAMG) organiseert de opleiding. De opleiding bestaat uit een praktijkopleiding en ondersteunende bijeenkomsten, waarbij anatomie, pathologie en uitgebreid orthopedisch en neurologisch onderzoek van de wervelkolom, bekken en extremiteiten centraal staan.

Toelating opleiding
Toelating tot de opleiding tot MSK-arts gebeurt via een sollicitatieprocedure. Als toelatings- voorwaarden gelden dat de kandidaat: een diploma basisarts heeft, ingeschreven staat in het BIG register, de Nederlandse taal beheerst en één jaar relevante patiëntgebonden ervaring heeft.

Sollicitatieprocedure en informatie
Aanmelding voor sollicitatie geschiedt via een sollicitatieformulier en een begeleidend schrijven. Het sollicitatieformulier en de sollicitatieprocedure zijn op te vragen bij het secretariaat NVAMG (e-mail: info@nvamg.nl). De sollicitatiegesprekken vinden plaats, in het midden van het land.

Informatiegids en meer informatie
De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Musculoskeletale Geneeskunde (NVAMG) organiseert de opleiding tot arts Musculoskeletale Geneeskunde. In deze informatiegids vindt u alle informatie over de opleiding. Als u na het lezen hiervan vragen heeft, neem dan contact op met het Bureau NVAMG (telefoon: 030-225 05 52 of email: info@nvamg.nl).  Als u zich alvast verder wilt oriënteren en meer wilt weten over het vak Musculoskeletale Geneeskunde, kunt u een dag(deel) met één van de artsen in de praktijk meekijken. Hiervoor kunt u contact opnemen met het Bureau NVAMG via telefoon 030 225 05 52..