NVAMG

Nederlandse Vereniging van Artsen voor Musculoskeletale Geneeskunde

Nascholingsmiddag Knie en onderbeenklachten en ALV

Datum: 
woensdag 27 maart 2019
Locatie: 
NVAMG-bureau: Professor Bronkhorstlaan 26 Bilthoven

Jacco Zijl, orthopeed St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein

1. Insights + behandeling van VKB letsel.
2. Letsels van de laterale zijde: posterolaterale hoek en anterolaterale zijde

Jacco Zijl zal een update geven in de voorste kruisband behandeling, resultaten en diagnose en in de behandeling van antero- en posterolaterale rotatie-instabiliteit van de knie.

Nando Liem, sportarts en arts MSK Rugpoli te Tilburg en Boxtel

Titel: "The Forgotten Joint”

Nando Liem behandelt tijdens zijn lezing de problemen van het proximale tibiofibulaire gewricht. Dit is een onderschat fenomeen met grote gevolgen in de beweegketen.

Wessel Zimmermann, sportarts en bedrijfsarts

Titel: Voorwaarts Mars! Ontwikkelingen in de behandeling van onderbeenklachten bij militairen.

Hardlopen en wandelen/marsen zijn momenteel zeer veel beoefende sporten. Hardlopen en wandelen/marsen geven specifieke overbelastingsblessures. In toenemende mate vragen patiënten advies aan de sportarts om hun sport of beroep te kunnen blijven uitoefenen. Huisartsen kunnen direct verwijzen naar de sportarts, die per 01-01-2016 als medisch specialist onder de basisverzekering valt.

De spreker geeft een introductie van de meest voorkomende overbelastingblessures van de onderbenen bij militairen, met speciale aandacht voor de diagnosen Mediaal Tibiaal Stress Syndrome (MTSS) en Chronisch Inspanningsgebonden Compartiment Syndroom (CICS), die vroeger werden geduid als ‘shin splints”. Achtereenvolgens worden besproken vóórkomen, presentatie en behandeling van deze overbelastingblessures. Vermindering van de belasting, verbeteren van de fysieke voorwaarden (rekken en versterken), optimalisering van schoeisel en looptechniek en rustige opbouw van de belasting, dragen allen bij aan een oplossing die chroniciteit van de overbelastingsblessures van de (onder-)benen moet voorkomen. Pas bij falende, optimale conservatieve therapie is operatieve behandeling aangewezen.

Wilfred van Mill, looptrainer en topsportcoördinator Eindhoven Atletiek

Titel: Theorie en achtergronden loopscholing

Hardlopen. Laagdrempelig en o zo makkelijk. Je koopt een paar schoenen trekt ze aan en weg ben je, stukje rennen. Iedereen kan het en velen doen het zo. Wilfred van Mill zal het belang van een goede looptechniek in relatie tot blessures in zijn lezing behandelen.