NVAMG

Nederlandse Vereniging van Artsen voor Musculoskeletale Geneeskunde

De Top-9 van alle perifere musculoskeletale injecties

Datum: 
vrijdag 28 juni 2019
Locatie: 
Erasmus MC Skillslab & Simulation Center. Wytemaweg 80, 3015 CN ROTTERDAM (Ingang Erasmus MC Wytemaweg) Gebouw Ee 1e etage
Doelgroep: 
MSK-arts in opleiding, MSK-artsen en sportartsen.
Accreditatiestatus: 
De cursus is voor MSK - en sportartsen voor 6 punten geaccrediteerd.

Direct aanmelden voor deze cursus.

Acute en chronische pijnklachten in en om gewrichten komen frequent voor. De oorzaak kan traumatisch, degeneratief of belastingsgerelateerd zijn. Voor de diagnostiek en behandeling is een goede kennis van de functionele anatomie nodig en met een gerichte anamnese en lichamelijk onderzoek zijn de meeste pijnklachten snel en adequaat te determineren.

Naast relatieve rust, spalken, bandages, fysiotherapie en pijnstillers zijn peri- en intra-articulaire injecties met corticosteroïden, al dan niet in combinatie met anesthetica, een effectieve behandeloptie.

In deze cursus wordt de etiologie, de functionele anatomie en de diagnostiek van de meest voorkomende pijnsyndromen summier behandeld.

Veel aandacht wordt gegeven aan de indicatiestelling, de techniek en de nazorg van injecties.

De injecties worden meerdere malen behandeld, steeds met behulp van andere didactische middelen: diapresentaties, filmmateriaal, aftekenen op het eigen lichaam of dat van medecursisten, oefenen op fantomen en oefenen op snijzaalpreparaten. Het doel is dat de stap naar het geven van injecties in de spreekuursituatie zo klein mogelijk wordt gemaakt.

Het zwaartepunt van de cursussen ligt op het oefenen van de anatomie in vivo ter voorbereiding op de injectie en uiteraard op het uitvoeren van de diverse injectietechnieken. Voor het oefenen van de injecties zijn anatomische preparaten en fantoomgewrichten beschikbaar.

NB: Bij het aftekenen op het eigen lichaam of op dat van medecursisten is het handig als u met uw kleding rekening houdt met de mogelijkheid de schouder, de voet, de knie en de trochanterregio makkelijk te ontbloten.

Programma en docenten

  • Dr. J.M.A. Mens, MSK art
  • Prof. Dr. G.J. Kleinrensink, hoogleraar anatomie
  • B. Mulder, arts voor orthopedische geneeskunde

Bekijk het programma

Kosten

  • De prijs voor deze cursus bedraagt € 300,00 voor MSK-artsen in opleiding en € 395,00 voor MSK-artsen en sportartsen.

Aanmelden voor de cursus.